fbpx
POSLA IMA, SAMO GA TREBA NAĆI

Poslovi u inostranstvu

Saznajte sve o radu u inostranstvu

Radnici iz Srbije su izuzetno kvalifikovani kandidati za posao u inostranstvu. Po najnovijim istraživanjima, medicinski radnici, vaspitači, programeri, inženjeri elektrotehnike, radnici u sektoru turizma (pre svega konobari i kuvari), najlakše će naći posao u inostranstvu.
Ponuda poslova u inostranstvu se najčešće bazira na informacionim tehnologijama i dizajnu. Najbolji kandidati za posao su osobe koje tečno govore jedan ili više stranih jezika. Kada su u pitanju poslovi u inostranstvu, osim ICT industrije, radnicima sa ovih prostora u ponudi su poslovi iz sfere medicine i u ugostiteljskoj branši.
U Švedskoj živi dosta radnika koji dolaze iz država koje nisu članice EU. Jedina stvar koja je potrebna da bi se prijavili na posao u inostranstvu je legitimacija (pasoš) i dogovor sa poslodavcem. Poslovi u inostranstvu se nalaze prilično lako, uz pomoć interneta ili direktnim stupanjem u kontakt sa poslodavcima koji traže radnike.
Nastavnici, vozači i taskisti mogu lako pronaći poslove u zemljama kao što su Nemačka, Austrija i Švajcarska. Kada se razmatraju poslovi u inostranstvu teško je zaobići Rusiju gde je posao gradjevinca jedan od popularnijih poslova.
U zemljama poput Norveške plata može biti čak i do 10 puta veća nego u Srbiji, jedino što vam je potrebno je poslodavac ili posrednik koji vas neće ostaviti na cedilu. Najtraženiji poslovi u inostrastvu su na pozicijama mašinovodje i automehaničara. Traže se i gradjevinski radnici. Plata za ove poslove može da se kreće i do 2000 evra u zemljama kao što su Nemačka i Švajcarska.

NAJTRAŽENIJI POSAO U NEMAČKOJ

Prema najnovijim istraživanjima najtraženiji poslovi u Nemačkoj su zanimanja gde radnici mogu da upravljaju savremenim tehnologijama i mašinama. Dok u Srbiji plata jednog mašinskog rukovodioca ne može biti iznad 500 eura, za posao u inostranstvu, pogotovo u zemljama zapadne Evrope, radnici na sličnim ili čak isim poslovima mogu zaraditi u proseku oko 1900 evra. U Švajcarskoj ima posla i za radnike sa srednjom stručnom spremom, posebno za vozače i ugostitelje. Posao vozača je ujedno i najtraženiji posao u Rusiji.
U Austriji vlada velika potražnja za stručnjacima na CNS mašinama, kao i za radnike na većim i manjim gradjevinskim radovima, tako da su radnicima u ovoj oblasti primamljiviji poslovi u inostranstvu zbog boljih uslova i većih plata.
Sve su popularniji poslovi u inostranstvu na drugim kontinentima.
Sve je veća potražnja za srpskim radnicima u zemljama Bliskog istoka. Najviše se traže dizajneri, arhitekte i mašinski inženjeri. Nakon njih slede IT stručnjaci, stjuardese i piloti.
Postoji podatak da najmanje 6000 ljudi iz Srbije živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Sve popularnija destinacija medju radnicima sa Balkana je i Japan. Najveća tražnja je za lingvistima, filolozima i poznavaocima stranih jezika.

RAD U INOSTRANSTVU

rad u inostranstvu

Sve veću popularnost imaju poslovi u inostranstvu na plantažama i imanjima.
U Finskoj i Norveškoj za svaki ubran kilogram malina ili jagoda dobija se nešto manje od 3 evra.
U inostranstvu je rad na crno skoro duplo manje plaćen. Najveća greška radnika koji idu na privemeni rad u inostranstvo je ta što pristaju na drugačije uslove rada od uslova koji imaju stanovnici iste te zemlje. Kada su u pitanju poslovi u inotranstvu, papiri moraju biti sredjeni pre samog dolaska u stranu zemlju. Ukoliko poslodavac predlaže da se papiri srede nakon dolaska na posao, znajte da je reč o prevari. Radna dozvola je neophodna za bilo koji posao u inostranstvu. Najbolje je da ne krećete na put ukoliko nemate obezbedjeno garantno pismo ili ugovor o radu, jer to služi kao dokaz da će vas poslodavac zaposliti. Najbezbedniji način za odlazak u inostranstvo se vezuje za kontaktiranje odredjenih agencija ili omladinskih udruženja koja su specijalizovana za slanje radnika u inostranstvo.